Spring menu over

Når du efter 9. eller 10. klasse skal starte i 10. klasse eller på en ungdomsuddannelse (erhvervsuddannelse eller gymnasial uddannelse), skal du lave en tilmelding på Optagelse.dk.

Det er et samarbejde mellem dig, dine forældre, din skole og den UU-vejleder der er tilknyttet din skole, at få lagt oplysningerne i Optagelse.dk, så din tilmelding er klar til afsendelse den 1. marts, hvor der er frist for tilmelding til en ungdomsuddannelse.

Hvis du er vurderet uddannelsesparat

Hvis du er vurderet uddannelsesparat til at starte på enten en erhvervsuddannelse eller en gymnasial uddannelse, er det dine forældres ansvar at få udfyldt og afsendt din tilmelding i Optagelse.dk.

Din skole skal lægge dine standpunktskarakterer ind på siden, og din lærer skal vurdere, om du er uddannelsesparat.

Dine forældre skal underskrive din plan digitalt med NemID for at den er gældende og bliver videresendt til den 10. klasse eller ungdomsuddannelse du søger.

Skal du på efterskole?

Hvis du skal på efterskole i 10. klasse, skal denne også søges via Optagelse.dk senest 1. marts.

Hvis du er vurderet ikke-uddannelsesparat

Hvis du er vurderet ikke-uddannelsesparat, taler du med din UU-vejleder om dine ønsker efter 9./10. klasse, og uddannelsesvejlederen kommenterer vurderingen i Optagelse.dk. Dine forældre og du kan kommentere, om I er enige eller uenige i vurderingen.

Optagelsesprøve

Du har mulighed for at få uddannelsesvejlederens vurdering afprøvet og komme til en optagelsesprøve på den 1. prioritet, du har valgt, hvis du er vurderet ikke parat til at starte på den pågældende uddannelse. Din ansøgning bliver sendt til din 1. prioritet og du bliver indkaldt til optagelsesprøven via eBoks, som du selv har ansvaret for at holde øje med, tilmelde og møde op til.

Ikke bestået optagelsesprøve

Hvis du ikke består optagelsesprøven, har du mulighed for at tale med din UU-vejleder igen. Du skal herefter vælge en ungdomsuddannelse du er vurderet uddannelsesparat til at starte på eller aftale en anden plan for at blive parat til den uddannelse du ønsker.

Logo